Search:

Regenerativna mikrofarma za biointenzivnu proizvodnju povrća Krušvar

Planirana je gradnja prirodnim materijalima pa tako skelet kuće sačinjava drvena konstrukcija s ispunom od hempcrete-a, pregradni zidovi su izvedeni panelima od slame, obloga terase stambenog dijela je drveni deck dok se na gospodarskom dijelu koristi reciklirana opeka i kamen.

Energetska održivost postignuta je pasivnim dizajnom. Na krovu se nalazi solarna elektrana, kroz kuću je uz poprečnu ventilaciju predviđeno pasivno hlađenje korištenjem mase tla, a zasjenjenje staklenih stijenki na jugu će biti postignuto zelenom pergolom. Kišnica se prikuplja u gustirni i akumulaciji, omogućavajući tako neovisnost od vodovodnog sustava.

Stambeno gospodarski sklop se sastoji od gospodarskog dijela (staklenik/rasadnik, praonica, alatnica, sprema, gospodarska terasa), stambenog dijela (kuća s 3 sobe i stambenom terasom) te akumulacijom/prirodnim jezercem, sjenicom i kućicom za igru.

Proizvodnja je bazirana na povrću, standardiziranim gredicama prema modelu “market gardena” s međurednom sadnjom voćki i bobičastog voća.

Faza projekta

U izvedbi

Lokacija

Krušvar

Godina izrade

2021

Projektni tim

Hrvoje Bota, Ivana Pozaić, Vanda Trifunović, Loris Bulić, Ivan Rako, Hela Ivasović

Investitor

Privatni