Search:

BioVrt Divota

Prema investitorovim željama na mjestu postojećeg voćnjaka projektiran je bio-intenzivni povrtnjak za komercijalni uzgoj.

Sačuvane su postojeće zdrave voćke te je u skladu s njihovim pozicijama projektirano 275m2 gredica za bio-intenzivni uzgoj.u dimenzijama standardiziranim za upotrebu alata kao što su široke vile za rahljenje. Svo povrće i voće u BioVrtu bit će uzgajano prema najvišim standardima prirodnog uzgoja hrane u pogledu zaštite biljaka prirodnim sredstvima, izbjegavanje prevrtanja tla, korištenje kompostnog čaja te poštujući plodored i međuodnose biljaka.

Terasirani dio terena je projektiran u začinski vrt i cvjetnjak koji će dodatno podizati bioraznolikost na lokaciji i otpornost među povrtnim kulturama i voćkama.
Okoliš plastenika služi za povišene gredice, primarno za jagode dok će se po obodima terena na jesen formirati slojeviti šumski vrt sa voćkama i bobičastim voćem uz pokrivače tla, akumulatore hranjiva te leguminoze.

Projektom je na sjevernom dijelu predviđeno uređenje servisne zone sa alatnicom i prostorom za pranje i slaganje plodova uz koje se nalazi prostor za prijem posjetitelja i transport plodova te mjesto za odmor vrtlarskih radnika. Teren će se od naleta bure zaštititi visokim zimzelenim zelenim pojasom. U servisnom dijelu nalazi se i kompostište.

Faza projekta

Izvedena 1.faza projekta

Lokacija

Smokovik

Godina izrade

2020

Projektni tim

Hrvoje Bota, Ivan Rako, Loris Bulić

Investitor

Privatni - hotel